Piskesmæld

Hvad er piskesmæld?

Piskesmæld er en bred betegnelse for en skade, der sker som følge af høj hastighed med et brat stop, hvorved nakken svinges i en bestemt retning med skade til følge. Dette ses oftes i forbindelse med bilulykker, men kan ske i fx sport, hvis nakken pludselig udsættes for en kraftig bevægelse. Piskesmæld er derfor en beskrivelse af måden skaden sker på, men ikke en klar definition af hvilke strukturer der er blevet beskadiget, som kan være både muskler, led, kar, nerver, ledbånd og diskusskiver. Derudover kan piskesmældssymptomer også komme i led med andre skader, såsom frakturer, hjernerystelse, trykkede ribben mm. hvorfor det er vigtigt at blive grundig udredt.

Symptomer på piskesmæld

Hovedpine, træthed, ømhed, svimmelhed og smerte lokalt i nakken men også hele kroppen er nogle af de typiske symptomer der kan opstå efter et piskesmæld. Dog kan piskesmæld også medføre psykiske symptomer som, depression, stress, udbrændthed, angst mm. Derfor kan de der udsættes for piskesmæld opfatte det som meget invaliderende, og det kan påvirke ens evne til at have mange bolde i luften både socialt og privat.

Heldigvis bedres tilstanden oftest med tiden, men det kan tage fra måneder til år, før du føler, du er tilbage, hvor du var før. Derfor er det vigtigt, at man har en god social støtte derhjemme samt en fagperson, som kan guide en tilbage til dagligdagen.

Behandlingen

Ved Limfjordens Osteopati og Fysioterapi vurderer vi dine symptomer gennem en grundig undersøgelse og forsøger at give dig et overblik over, hvad der er sket, samt en prognose på hvor langt tid det vil tage at vende tilbage til hverdagsfunktioner igen, herunder arbejde, sport, sociale arrangementer, bilkørsel mm. Vi kigger både på, hvad der er sket i nakke og skuldre, men også efter andre skader, som kunne være opstået efter ulykken herunder ribbenene, åndedrætsmusklen mm.
Vi behandler bl.a. med kraniosakrale teknikker, behandling af organstrukturer samt lokalt i nakken. Desuden inkorporerer vi ofte samsynstræning da dette bl.a. kan være en vigtig faktor hvis du døjer med svimmelhed.
Behandlingen kan hjælpe på diverse symptomer som hovedpine, træthed, smerter, spændinger, svimmelhed, andre skader i kroppen og generelt give en følelse af at få energien og glæden tilbage igen.

Vi ser frem til at hjælpe jer.