Osteopatisk behandling af hjernerystelse hos Limfjordens Osteopati og Fysioterapi
Hos Limfjordens Osteopati og Fysioterapi i Nørresundby har vi stor erfaring med at behandle både akutte og længerevarende hjernerystelser ved hjælp af en evidensbaseret tilgang, der følger de nyeste forskningsresultater og nationale kliniske retningslinjer. Vores patienter oplever ofte en stor modløshed, når vi opstarter dem i et hjernerystelsesforløb, særligt hvis symptomerne har været der i flere måneder. Har du ligesom mange andre af vores patienter oplevet at famle i blinde om, hvordan du skal forholde dig til din hjernerystelse, eller har fået at vide, at “du bare skal mærke efter, hvad du kan”? Så er du bestemt ikke alene. Nøglen til et godt forløb er at identificere de specifikke symptomer, som du har, så vi sammen kan lægge en god køreplan. Der findes INGEN one-size-fits-all tilgang, og det er her, at vi som eksperter på området kan hjælpe dig. Her er en grundig gennemgang af vores metoder og tilgange.
Hvad er en hjernerystelse?
En hjernerystelse opstår, når hjernen bliver rystet inden i kraniet på grund af et slag eller en pludselig bevægelse. Modsat hvad mange tror, behøver du ikke have et direkte slag mod hovedet for at få en hjernerystelse. Dette kan ske fx ved et fald eller et biluheld, hvor du har pådraget dig et piskesmæld. Dette kan medføre forstyrrelser i hjernens metabolisme, struktur og funktion, hvilket kan resultere i symptomer som hovedpine, svimmelhed, hukommelsesproblemer, opmærksomheds- og koncentrationsproblemer, mental træthed og følelsesmæssige problemer. Skaden kan ofte være usynlig på traditionelle billeddiagnostiske metoder som MR eller CT-scanning. I mange tilfælde bliver hjernerystelse bedre spontant, men internationale studier viser, at op til 43 % fortsat har symptomer 3 måneder efter traumet og 34 % fortsat har symptomer 6 måneder efter, mens 5-20 % har symptomer op til 12 måneder efter.
Symptomer på hjernerystelse
Symptomerne og vanskelighederne ved en hjernerystelse kan variere betydeligt fra person til person. Vi har endnu ikke haft nogle forløb, der er fuldstændig ens. Almindelige symptomer inkluderer:
- Hovedpine
- Trykkende fornemmelse i hovedet
- Nakkesmerter
- Kvalme og opkast
- Svimmelhed
- Sløret syn og overfølsomhed overfor lys og lyd
- Følelse af forvirring eller omtågethed
- Koncentrations- og hukommelsesbesvær
- Udmattelse og følelse af langsomhed
Langvarige symptomer og senfølger
Vedvarende symptomer efter en hjernerystelse kan omfatte kronisk hovedpine, koncentrationsbesvær, søvnforstyrrelser og følelsesmæssige problemer. Behandlingen af disse symptomer følger nationale kliniske retningslinjer, som anbefaler en kombination af fysisk aktivitet, kognitiv terapi og psykologisk støtte.
Fysiologiske ændringer ved hjernerystelse
Ved en hjernerystelse sker der flere komplekse ændringer i hjernen:
Nervecelleskader
Nerveceller kan blive strukket eller beskadiget, hvilket fører til frigivelse af glutamat, som i høje koncentrationer kan være skadelig, men bestemt ikke farligt.
Metabolisk krise
Den øgede frigivelse af glutamat øger hjernens energibehov, samtidig med at blodkarrene trækker sig sammen, hvilket reducerer energitilførslen til hjernen og skaber en metabolisk krise.
Inflammatorisk respons
Skaden aktiverer hjernens immunsystem, hvilket frigiver inflammatoriske stoffer, der kan forværre skaden på hjernevævet.
Sekundære skader og senfølger
De initiale fysiologiske ændringer kan lede til yderligere udfordringer, men med korrekt behandling kan vi effektivt afhjælpe disse:
Forstyrret blodtilførsel
Hjernens evne til at regulere blodtilførsel kan være påvirket, hvilket kan forværre symptomer som svimmelhed og hovedpine. Gradueret pulstræning kan hjælpe med at normalisere blodgennemstrømningen.
Vestibulære problemer
Skader på det vestibulære system kan føre til balanceproblemer og svimmelhed. Vestibulær genoptræning hjælper med at forbedre balancen.
Samsynsproblemer
Forstyrrelser i øjnenes koordination kan medføre dobbeltsyn og hovedpine. Samsynstræning kan genoprette normal synskoordination.
Nakkeproblemer
Skader på nakken kan bidrage til symptomerne. En grundig behandling af nakken kan lindre smerter og stivhed.
Hormonel dysfunktion
Hjernerystelse kan også påvirke hypofysens funktion, hvilket kan føre til hormonelle ubalancer som træthed, vægtændringer og humørsvingninger. Dette kræver ofte specifik medicinsk behandling.
Emotionelle følger
At være ramt af hjernerystelse gennem længere tid kan vende op og ned på livet. Ting, man før kunne, er nu uoverkommelige, og man begynder at sætte spørgsmålstegn ved, hvem man er som menneske. Man skal kæmpe med at komme til tåls med sin nye identitet, både på arbejdsmarkedet, i familien og blandt venner. Usikkerheden ved situationen kan frembringe stærke følelser, hvilket kan medføre angst, gråd, tristhed, dårlig nattesøvn og bekymring. Disse svære følelser kan medføre en ond spiral, der forstærker symptomerne fra hjernerystelsen og endda kan munde ud i behandlingskrævende depression. Nogle oplever også personlighedsændringer efter et slag mod hovedet, som ikke mærkes af den ramte, men derimod af nærmeste familie, venner og kollegaer. Den ændrede personlighed kan medføre, at tidligere tætte bånd skal genfindes, og at familie og venner skal vænne sig til en anderledes personlighed.
Hos os taler vi åbent om alle ting, der relaterer sig til hjernerystelsen – også de svære ting, der følger med, for det er et enormt vigtigt område at få afdækket i den samlede del af behandlingen. Som oftest føler vores patienter sig enormt lettede, efter vi har berørt det, og de har fået lov til at sætte ord på deres følelser, som ofte viser sig at være meget normale, men kan føles unormale og forkerte.
Behandlingsmetoder
Gradueret pulstræning
Gradueret pulstræning er en effektiv metode til at genoprette hjernens blodtilførsel gennem kontrolleret fysisk aktivitet, hvor intensiteten øges gradvist for at undgå forværring af symptomer.
Samsynstræning
Samsynstræning styrker øjnenes samarbejde og koordination gennem specifikke øvelser, hvilket reducerer synsrelaterede symptomer.
Vestibulær genoptræning
Vestibulær genoptræning forbedrer balancen og reducerer svimmelhed ved at træne det vestibulære system med specifikke øvelser.
Nakkebehandling
Nakkeproblemer behandles med manuel terapi og specifikke øvelser, der reducerer smerter og forbedrer bevægelighed og stabilitet.
Kontakt os
Hos Limfjordens Osteopati og Fysioterapi stræber vi efter at forbedre vores patienters livskvalitet og sikre en hurtig og effektiv tilbagevenden til hverdagen. Vores behandlinger tilpasses den enkelte patients behov og baseres på den nyeste forskning.
For mere information, kontakt os direkte på (+45) 22 76 71 76 eller (+45) 93 88 56 05. Du kan også sende en mail til kontakt@limfjordens-osteopati.dk. Du er altid velkommen til at besøge vores klinik i Nørresundby.