Fod og ankel

Din fod og ankel er en utrolig vigtig komponent af din krop og er den første del af din krop der er udsat for kraftpåvirkninger under gang og løb. Din ankel og fod er således med til at give støtte, kraft absorbere og give balance til resten af kroppen.

Særligt hos sportsudøvere er det ofte en del af kroppen der er udsat for skader, akutte (fx frakturer eller forstuvninger) såvel som gradvist opbyggede, men også den almene dansker oplever ofte gener i større eller mindre grad.

Lokale gener i fod eller ankel kan desuden være en medvirkende årsag til hvorfor man kan opleve gener eller smerter i andre dele af kroppen, fx knæ, hofte eller ryg da man ofte kompenserer ved smerter i fod og ankel.

Der er mange forskellige tilstande som kan give gener i fod og ankel regionen og vi vil her komme ind på nogle af dem.

Achillessene tendinopati

Achillessenen er en kombineret sene fra læggens to store muskler. De ligger i to lag og tilsammen dannes achillessenen. Det skal dog bemærkes at der er talrige andre muskler i underbenet, både for og bag, som har indflydelse på fodens bevægelser.
Achillessene tendinopati er ofte blevet benævnt som achillessenebetændelse, men faktisk er der ofte ingen betændelse at finde.

Smerten mærkes oftest meget lokalt ca. 3-4 cm. over hælknoglen (hvor achillessenen hæfter). Dog oplever nogle smerter længere nede og andre højere oppe. Smerterne er oftest opbygget over længere tid og mærkes tit ved gang i det daglige og stivhed den efterfølgende dag. Grunden til man ofte mærker smerter om morgenen når man står op er, at når du sover har du ikke noget pres fra underfladen. Når du rejser dig op skal din achillessene med det samme tolerere at blive strukket hvilket ofte kommer til udtryk i smerter de første 5-10 skridt.

Talrige faktorer kan have indflydelse på udvikling af achilles tendinopati. Pludselig øgning af gangdistance/træningsmængde/intensitet/hastighed, overvægt, dårlig blodcirkulation, type 2 diabetes og ændring af fodens stilling kan have indflydelse.

Vi har god erfaring med at komme problemet til livs. Simple effektive øvelser viser sig at have en god effekt på tilstanden. Dette kan ikke stå alene da din daglige belastning, træning, vægt også skal indtænkes for at få det bedst mulige resultat.

Smerter på indersiden af anklen

Der kan være mange årsager til gener på indersiden af anklen, men ofte kan årsagen findes i en bestemt sene af muskelen tibialis posterior. Diagnosen kommer igen i kategorien tendinopati. Senen vi har fokus på er den største sene i området der passerer bag om den inderste del af din ankelknogle og videre ned under din fod hvor den hæfter.

Som oftest sker skaden som en del af en længerevarende overbelastning, fx. hvis du har intensiveret dine løbe- og gåture eller hopper meget hvis du fx. spiller håndbold.

Smerten er tit lokaliseret på indersiden af anklen og kan trække ned på undersiden på den midterste del af foden. Desuden hvis du trykker langs senen kan du fremprovokere smerte.

Behandling

Behandlingen har fokus på flere forskellige områder. Bl.a. ser vi på hvordan vi kan tilpasse dit aktivitetsniveau så du undgår forværring af skaden. Samtidig skal det heller ikke sættes for meget ned da vævet også til en vis grad skal udsættes for belastning. Hvis vævet ikke belastes optimalt så vil der ikke ske den forventelige udvikling af dine gener til det bedre. Hertil er øvelser også et vigtigt værktøj i bekæmpelsen af dit problem.

Desuden vil vi se på hvordan blodgennemstrømningen og nerveforsyningen er til området ved foden og anklen, så de mest optimale betingelser er tilstede for ophelingen. Derfor vil en osteopatisk behandling af din fod og ankel også kunne inkludere behandling af ryg, bækken og organ strukturer. Desuden vil vi ofte arbejde meget lokalt ved at mobilisere eller manipulere fodens led.